Fair Trade kaffe

Posted on 12/21/10, in Allmen, Ansvar, by

Fair TradeHar du noen gang tenkt litt på hvor kaffen egentlig kommer fra? Ikke butikken, men før det, helt tilbake til produsenten? Og har du tenkt på hvor mye tid bøndene i andre land bruker for å stelle kaffeplantene og få inn høsten. For å få bønnene til kaffemaskinen din? Du har kanskje hørt at kaffebønder noen ganger må selge under kostpris og lurer hvordan det kan være slik? Kaffebønder eier eller leier små stykker jord, og satser penger og masse tid for å få en god høst. Hvis de til slutt får en pris for kaffen som ikke dekker kostnadene, så bærer det fort på en ond cirkel av økt gjeld og mer fattigdom.

Fair Trade stiftelsen arbeider for å sikre rettferdige og likeverdige partnerskap mellom forbrukere og kaffeprodusenter i Afrika, Asia, Latin-Amerika, og Karibien. Målet er å sørge for at kaffebøndene får en rettferdig pris for avlingen, slik at de kan opprettholde en anstendig lønn å leve av, gi ungene en utdanning og et liv.

For bønder som er organisert i Fair Trade samvirkeforetak, sikrer dette en minstepris på $1.26/pund, også i vanskelige tider med varierende priser. Bøndene har også muligheter for kreditt til rimelige priser, og det gis bistand til bønder for å hjelpe dem i overgangen til mer økologisk jordbruk.

Fair Trade-sertifisert kaffe er overvåket under et uavhengig system for å sikre at produktene blir produsert med rettferdige arbeidsvilkår. For å bli Fair Trade-sertifisert må kaffe-importører oppfyller visse kriterier og retningslinjer, og på denne måten sørge for en rettferdig behandling av bøndene.

Fair Trade har ikke bare følger for den sosiale situasjonen for kaffebønder (inntekten er forutsibar og stabil), den har også miljømessig følger. Bøndene får bedre betaling pr kilo kaffe, dermed pr kvadratmeter, og kan derfor fokusere på å forbedre forholdene, f.eks. å gjødsle riktig.

Gjennom organisasjoner som Fair Trade har ikke bare publikum, men også kaffeforhandlere og innkjøpere blitt oppmerksom på at bøndene må få rettferdig betalt. Kjøper du kaffe og andre produkter som er Fair Trade Certified er du med å betale bøndene en rettferdig pris for sine produkter, og dermed sitt arbeid.

Idag tilbyr de fleste norske kaffemerker Fair Trade. Noe å huske på neste gang du skal handle kaffe!

Lignende innlegg: